5 tips om brand te voorkomen

Een paar simpele maatregelen is vaak al genoeg om schade te voorkomen. Het is een kwestie van gezond verstand en iedereen kan inzien dat een situatie brandgevaarlijk is. Helaas ontsnapt het toch aan de aandacht, doordat je druk bent met de dagelijkse werkzaamheden. Hieronder vind je vijf tips waarmee je risico’s eenvoudig kunt verkleinen:

  1. Sluit niet te veel apparaten aan op tafelcontactdozen. Zo voorkom je oververhitting en brand. Het allerbeste is geen tafelcontactdozen of verlengsnoeren te gebruiken.
  2. Instrueer de medewerkers om computers, monitoren en andere apparatuur aan het einde van de dag volledig uit te schakelen en niet op standby te laten staan. Ze trekken zo minder stof aan, wat de kans op kortsluiting en brand verkleint.
  3. Vervang oude en slechte apparatuur op tijd. Slijtage kan namelijk leiden tot hittewerking of onvolledige kortsluiting, met brand tot gevolg.
  4. Bewaar geen brandbare stoffen in de buurt van apparatuur die vonken veroorzaakt of veel warmte ontwikkelt.
  5. Let bij het aanschaffen van apparatuur erop of deze voldoet aan de Europese regelgeving. Het CE-keurmerk geeft aan dat het product voldoet aan wettelijke eisen op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Je leest meer hierover op de website van de Rijksoverheid.

De adviseurs van VSP Risk letten tijdens hun bezoek ook op deze zaken. Het is een onderdeel van ons advies. Wil je dat jouw adviseur met je meekijkt naar deze en andere risico’s? Vraag dan de Risicoscan aan. Bel naar (030) 28 48 600 of mail naar info@vsprisk.nl.