RI&E is heel waardevol

Veel ondernemers zien het hebben van een Risico Inventarisatie  & Evaluatie (RI&E) als een verplichting, maar beseffen niet dat de RI&E juist een belangrijk onderdeel is om de bedrijfscontinuïteit te waarborgen

Weet waar het gevaar schuilt

Het klopt dat de RI&E verplicht is. Heb je hem niet, dan kun je daar een forse boete voor krijgen. Voordat de arbeidsinspectie een boete uitschrijft krijg je eerst een waarschuwing. Veel ondernemers kiezen ervoor om daarop te wachten. Invullen kan dan altijd nog. Dat kan, maar dan mis je het doel van de RI&E. De RI&E is ontwikkeld om de risico’s van het werk in kaart te brengen, verbeteringen voor te stellen en het gevoerde beleid te evalueren. Door het invullen van de RI&E kun je ongevallen en ziektes, veroorzaakt door het werk, voorkomen.

Grote rol voor werknemer

John van de Weerdt, manager VSP Risk, adviseert om werknemers te betrekken bij het invullen van de RI&E: “Je bent er niet met het invullen van het formulier. Het gaat er om wat er daarna mee gedaan wordt. Het moet gaan leven. Door de werknemers erbij te betrekken gaan zij met andere ogen kijken naar de gevaren op de werkvloer en hoe dit voorkomen kan worden.  Blijf er met z’n allen over praten en blijf de checklist door ontwikkelen. Dan gebruik je de RI&E zoals hij bedoeld is en wordt het een waardevol instrument. Iets wat je veel oplevert!”

VSP Risk helpt u op weg

Naast zaken zoals onder andere BHV en brand- en inbraakbeveiliging,  is de controle op de RI&E een vast onderdeel van de Risicoscan van VSP Risk. Wil je ook de RI&E inzetten zoals deze bedoeld is, zodat het je veel oplevert?  Neem dan contact op met VSP Risk, T (030) 284 86 00 of mail naar info@vsprisk.nl.