Vrije advocaatkeuze bij rechtsbijstandverzekering

Heb je een rechtsbijstandsverzekering en moet een zaak voor de rechter komen?  Dan krijg je voortaan de vraag of je gebruik wilt maken van een advocaat van de verzekeraar of dat je voor een externe advocaat kiest. Dat heeft het  Europese Hof van Justitie onlangs bepaald.

Het recht om zelf een advocaat te kiezen stond al in de wet, maar rechtsbijstandsverzekeraars perkten dit in door de keuze bij zichzelf te leggen en het alleen toe te passen bij procedures waar een advocaat verplicht is (zoals zaken met een belang boven de €25.000).

Een verzekerde spande hierover een rechtszaak aan tegen zijn rechtsbijstandsverzekeraar, omdat hij niet wilde dat zijn procedure door een van hun medewerkers werd gevoerd. De verzekeraar stelde dat het recht op vrije advocaatkeuze pas ontstaat als de verzekeraar beslist dat de zaak niet door een eigen jurist kan worden gedaan. Maar de verzekerde kreeg dus gelijk.

Belangrijk om te weten is dat je nooit zelf een zaak uit handen mag geven. De opdracht moet via de rechtsbijstandsverzekeraar lopen anders wordt de rekening niet betaald. Hou ook de kosten in de gaten. Verzekeraars stellen een maximum aan de vergoeding voor een externe advocaat.