Wat is jouw plan B?

Hard werken, lef, enthousiasme en doorzettingsvermogen. Eigenschappen waar iedere ondernemer zich in herkent. Eén eigenschap, misschien wel de belangrijkste, heb ik nog niet genoemd: oog voor kosten en baten. Dat moeten alle ondernemers hebben, anders houdt het voor een bedrijf al snel op. Dus slim inkopen en scherp blijven op de mogelijkheden om te bezuinigen.

Bezuinig jij op jezelf?

Een van de eerste dingen waar veel ondernemers op bezuinigen, is zichzelf. Maar is dat wel zo slim? Tenslotte is de ondernemer degene die het bedrijf maakt. Zonder ondernemer, geen bedrijf. Toch gaat het daar vaak mis. Om te weten of je goed voor jezelf en dus ook voor je bedrijf zorgt, stel je jezelf twee vragen: wat gebeurt er met het bedrijf als jij, door ziekte of een ongeval, onverwachts uitvalt en wat heb je geregeld voor je ‘oude dag’?

Lijkt je antwoord op een van de volgende opmerkingen? “Mijn vrouw vangt dat wel op.” “Komt tijd komt raad.” “Ik ben nooit ziek.” “Dan verkoop ik de boel.”  Dan kun je in grote problemen komen.  Toch is het niet vreemd dat je zo denkt, want 80% van de ondernemers die wij spreken denkt zo.

Uit ervaring blijkt dat dit in de praktijk niet zo werkt. En dan heb ik het niet over een griepje. Maar wat gebeurt er als je echt ziek wordt, chronisch ziek, een ernstig ongeluk krijgt of erger nog, komt te overlijden. Dan komt er heel veel druk op de schouders van je partner te liggen. Om daarnaast ook de zaak draaiende te houden, lukt vaak niet. En je bedrijf verkopen is ook niet 1, 2, 3 gedaan en het is bovendien maar de vraag of dat opbrengt wat je hoopt.

Ofwel: je moet een plan B hebben.

Van plan A naar plan B

Er komt veel kijken bij een goed plan B. Om te beginnen is het van belang dat je weet om welke bedragen het gaat. Hoe lang duurt het voordat het je geld kost als je arbeidsongeschikt wordt en wat kost het. Hoeveel heb je nodig voor je levensbehoeften als je met pensioen gaat. Wat moet er geregeld worden voor de nabestaanden als je overlijdt. Daarnaast moet je weten hoeveel financiële ruimte je hebt om daarin te investeren.

Er zijn verschillende mogelijkheden om dat plan B in te vullen. Een verzekering, een bankspaarproduct of de bekende oude sok. Welke regeling past het beste bij jou? Wil je dat niet zelf uitzoeken, maar wel weten wat je mogelijkheden zijn? Schakel dan een adviseur in. Plan A kan goed werken, maar mocht er een kink in de kabel komen, is het toch fijn als je een plan B achter de hand hebt…. Ook dat hoort bij ondernemen.