Ondernemer steeds vaker slachtoffer van cybercrime

De kans dat je slachtoffer wordt van cybercrime is vele malen groter dan dat je slachtoffert wordt van brand of inbraak. Naar schatting is 40 procent van de Nederlandse ondernemers het afgelopen jaar slachtoffer geweest van cybercrime. Vooral het kleinbedrijf is vaak de dupe. Cybercrime is een vorm van criminaliteit die zich richt op computers of andere systemen zoals mobiele telefoons en pinautomaten. Bij cybercrime bestaat nog het beeld van jonge hackers die voor de lol de website van een bedrijf kraken. Maar de praktijk wijst uit dat het voornamelijk hele gehaaide criminele bendes zijn, die er op uit zijn om veel geld te ontfutselen.

Risico van deze tijd
Tegenwoordig hebben vrijwel alle bedrijven minimaal één computer. Die computers wordt onder andere gebruikt voor de financiële administratie, de dataopslag, het beheer van klantenbestanden, het onderhoud van de bedrijfswebsite en het afhandelen van online bestellingen. Je onderschat gemakkelijk hoe afhankelijk je bent geworden van deze gegevens. Stel je eens voor dat al je bestellingen weg zijn, jouw zorgvuldig opgebouwde klantenbestand gebruikt wordt om een computervirus te verspreiden of iemand zichzelf toegang verschaft tot jouw bankrekening. Daar moet je toch niet aan denken.

Wat kun je doen tegen een aanval
Het is steeds gebruikelijker om de computer in te zetten in je bedrijf. Hiermee is ook cybercrime onderdeel geworden van onze dagelijkse wereld. Maar net zo goed als het slot op de deur, kun je je ook wapenen tegen veelvoorkomende cyberaanvallen:

  • Zorg dat je computer goed beveiligd is en dat je de benodigde updates downloadt en installeert. Beveilig ook het draadloos netwerk.
  • Maak gebruik van een virusscanner, firewall, anti-spyware en advertentieblockers (apps die advertenties tegenhouden die mogelijk een virus bevatten)
  • Gebruik een goed wachtwoord van minimaal acht tekens, met hoofdletters en kleine letters, cijfers en bijvoorbeeld symbolen als een vraagteken of uitroepteken erin. Verander je wachtwoord regelmatig.
  • Maak regelmatig een back-up en bewaar die op een veilige plaats.
  • Klik niet op onverwachte linkjes en controleer of de website veilig is.
  • Geef nooit je inlogcode of pincode af!

Krijg je onverhoopt te maken met cybercrime, doe dan altijd aangifte bij de politie.

Verzekeren
Het is mogelijk om schade ontstaan door een cyberaanval te verzekeren. Je kunt dan denken aan een vergoeding voor omzetverlies, de kosten voor het herstellen van de website of data en het herstellen van imagoschade.

Meer weten
Ben je benieuwd hoeveel risico jouw bedrijf loopt, en dan niet alleen voor cybercrime maar alle risico’s waar je als ondernemer mee te maken krijgt, neem dan contact op met onze adviseurs; T (030)2848600 of E info@vsprisk.nl