Waardevol advies van Bakkertje Deeg

Als ondernemer loop je elke dag door je bedrijf, zonder nog bewust te zijn van gevaren en risico’s. Natuurlijk weet je dat er altijd iets kan gebeuren. Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar weet je ook waar bij jou het gevaar loert? Die kennis is heel waardevol, want daarmee kun je de kans op bijvoorbeeld brand, inbraak of vandalisme enorm verkleinen. Bovendien kun je vooraf bedenken wat je nodig hebt, voor het geval het toch fout gaat.

Lucas Vermeulen van Bakkertje Deeg uit Heusden heeft bij andere bakkers gezien hoeveel impact een grote schade kan hebben. “Een bakker uit de buurt had een flinke brand. Dat had te maken met een defect in de meterkast. Hij mag van geluk spreken dat hij de deur niet hoefde te sluiten, want de verzekeraar weigerde de schade te betalen. En dat alleen maar omdat hij geen elektriciteitskeuring van de meterkast had en de verzekeraar dat wel in de voorwaarden had opgenomen. Hij heeft ruim 6 jaar moeten steggelen met de maatschappij om uiteindelijk 50% vergoed te krijgen. Emotioneel was het voor hem een hele zware periode. De verzekeraar houdt zich aan polisvoorwaarden, maar dat komt spijkerhard over wanneer het om je eigen bedrijf gaat, waar je al 20 jaar ziel en zaligheid in hebt gestopt.”

Lucas besloot die ellende voor te zijn en nodigde Grietje Bekker van VSP Risk uit. De adviseurs van VSP Risk gebruiken de Risicoscan waarmee ze door het hele bedrijf lopen en alle risico’s in kaart brengen. “Grietje heeft bij mij die Risicoscan gedaan. Daar kwamen toch wat dingetjes uit. Geen grote dingen, maar wel genoeg om in de problemen te komen bij schade. Neem bijvoorbeeld mijn vuilcontainer. Die mag van de Keuringsdienst van Waren niet in de productieruimte staan. Voor het pand mag ook niet vanwege het historische straatbeeld. Wat overblijft is het steegje achter mijn pand. Dat steegje is zo smal dat het onmogelijk is om de afstand van de container tot aan mijn pand aan te houden, die de verzekeraar eist. Uiteindelijk heeft Grietje geregeld dat de verzekeraar akkoord is met de vuilcontainer in het steegje, mits ik ervoor zorg dat de klep goed af te sluiten is en op slot kan. Ik ben blij dat dat nu duidelijk is afgesproken. Ik ga die discussie liever vooraf aan, dan wanneer het al te laat is.“

Door de Risicoscan ging Lucas zelf ook bewuster om zich heen kijken. “Zo’n Risicoscan drukt je toch met de neus op de feiten. Ergens in je achterhoofd weet je wel dat er nog dingen zijn die je moet regelen, maar die scan maakt het concreet. Ik vond het heel prettig om eens met andere ogen naar mijn bedrijf te kijken en ik ben blij dat het nu goed geregeld is. Want het laatste wat je wilt, is je levenswerk naar de knoppen zien gaan. Ik kan echt iedereen aanraden om een Risicoscan te laten doen en zijn verzekeringen daarop af te stemmen!”