“Ik wil graag een schade melden. Mijn auto is gehackt!”

Je loopt naar de parkeerplaats waar je voor het laatst je auto hebt achtergelaten, maar daar staat hij niet meer. Vol ongeloof staar je naar de lege plaats. Gestolen! Op klaarlichte dag en zonder dat iemand iets gezien heeft.

De tijd dat auto’s gestolen worden door ongure types met een koevoet is voorbij. Naar schatting worden in 75% van de gevallen auto’s gehackt. Ja gehackt, zoals je hoort over computers, laptops en smartphones,  maar dan bij auto’s. Niet eens zo heel vreemd als je er langer over nadenkt, want de auto’s van nu zijn rijdende computers. Steeds vaker heb je geen sleutel meer nodig om een auto open te doen of te starten. Met een druk op de startknop rij je weg.

Van deze technologische ontwikkeling maken autodieven gretig gebruik. Ze onderscheppen het signaal dat de afstandsbediening naar de auto zendt, met een elektronisch apparaat. Dat signaal kopiëren ze naar een ander apparaatje wat daarna hetzelfde werkt als de autosleutel. Op die manier kunnen ze een auto open klikken en wegrijden alsof ze de sleutel zelf bezitten.

Het is onze relatie, Jan Poels van De Super Bloemist uit Gouda, ook overkomen. Jan: “Ik had mijn auto voor de deur geparkeerd staan, toen mijn autoalarm afging.  Van binnen uit probeerde ik het alarm te stoppen met de afstandsbediening van de auto, maar dat lukte niet. Pas toen ik in de auto stapte en op de startknop drukte, stopte het geloei. Een paar dagen later ging midden in de nacht weer mijn autoalarm af. Ik dacht eerlijk gezegd aan een elektronische storing. Ik heb nog wel even uit het raam gekeken, maar de auto stond er nog en het alarm was weer uit gegaan, dus ik ben terug naar bed gegaan.”

Jan heeft gelukt gehad, zijn auto is niet meegenomen. De daders zijn betrapt door zijn oplettende buurvrouw.  Waarschijnlijk hebben de autodieven in het geval van Jan Poels  in eerste instantie het alarm bewust af laten gaan om zo het signaal te kunnen onderscheppen en zijn vervolgens een paar dagen later, in de nacht, teruggekomen met het doel de auto te stelen.

Ondanks dat deze poging tot auto inbraak geen zichtbare schade aan de auto brengt, zijn er toch kosten mee gemoeid. De auto sleutels van Jan moeten namelijk opnieuw geprogrammeerd worden.  Die kosten hoeft hij niet zelf te betalen, maar worden vergoed vanuit zijn verzekering.