Zorgverzekering 2016, wat gaat er veranderen?

Het kabinet heeft berekend dat de zorgpremie volgend jaar met ongeveer 7 euro per maand gaat stijgen. De daadwerkelijk hoogte van de zorgpremie bepalen zorgverzekeraars zelf. De komende twee weken zullen verzekeraars de premies voor 2016 bekend gaan maken. Het is nu al bekend dat het eigen risico en de inkomensafhankelijke bijdrage voor ondernemers gaan stijgen.

Hoger eigen risico
Het bezoek aan de huisarts valt onder de basisdekking van de zorgverzekering, maar voor de meeste overige zorg moet eerst het eigen risico worden betaald. Denk bijvoorbeeld aan medicijnen en ziekenhuiszorg. Dat wettelijk verplichte eigen risico stijgt volgend jaar van 375 naar 385 euro.

Inkomensafhankelijke bijdrage
De inkomensafhankelijke bijdrage voor de Zorgverzekeringswet die werkgevers inhouden, daalt in 2016 van 6,95 naar 6,75 procent. Voor zelfstandige ondernemers en zzp’ers stijgt deze bijdrage van 4,85 naar 5,50 procent.

Eenvoudig vergelijken
Sluit je huidige zorgverzekering nog steeds het beste aan bij je persoonlijke situatie? En betaal je niet te veel? Dit kun je gemakkelijk vergelijken met de Zorgverzekeringvergelijker van VSP Risk. De collectiviteitskorting is in deze module verwerkt. Niet alleen jij, maar ook je werknemers kunnen gebruik maken van deze korting.