Autoverzekering niet betalen heeft grote gevolgen

Het kan voorkomen dat je, om wat voor reden dan ook, de premie van je autoverzekering niet hebt betaald. Je krijgt dan een betalingsherinnering. Betaal je die, dan is er niets aan de hand. Maar wat gebeurt er als je die ook niet betaalt? Dat heeft verstrekkende gevolgen, die vaak flink onderschat worden.

Kans op opschorting
Betaal je de premie voor je autoverzekering langer dan 30 dagen niet, dan ben je niet meer verzekerd vanaf de dag dat je de premie had moeten betalen. De verzekeraar brengt je daarvan op de hoogte. Je auto blijft onverzekerd totdat de achterstand is betaald. Het is overigens niet zo dat je dan met terugwerkende kracht weer verzekerd bent. De dag nadat de verzekeraar de achterstallige premie ontvangt, is de dag dat je weer verzekerd bent. In de tussenliggende periode was je onverzekerd.

Loopt de betalingsachterstand nog verder op dan kan de verzekeraar je autoverzekering zelfs definitief stopzetten. Er komt dan een melding in een landelijke database wat het moeilijk maakt om nog geaccepteerd te worden bij een nieuwe verzekeraar.

Zelf aansprakelijk voor de schade
Rij je in die onverzekerde periode wel met de auto en veroorzaak je schade dan ben je daar niet voor verzekerd en moet je alle schade zelf betalen. Als het gaat om een ongeluk waarbij er slachtoffers vallen dan spreek je over letselschade en dat kan om enorme bedragen gaan.

Boete RDW
Als je niet verzekerd bent mag je als automobilist de weg niet meer op. Het is namelijk wettelijk verplicht om een autoverzekering te hebben. De RDW controleert actief of auto’s zijn verzekerd. Je riskeert al een boete als je auto langer dan 2 dagen niet is verzekerd. De hoogte van de boete is op dit moment € 400,- per keer en de RDW kan 3 keer per jaar een boete opleggen. De totale boete kan zo oplopen tot € 1.200.

Goed opletten
Genoeg redenen dus om de betaling van je premie goed in de gaten te houden. Wij adviseren altijd om de premie middels een automatische incasso af te laten schrijven. Zie je dat je premie niet is afgeschreven of krijg je een herinnering? Wees er dan snel bij zodat je zorgeloos kunt blijven rijden.