Premiestijging door extreem weer

Veel verzekeraars zullen de premies van de schadeverzekeringen volgend jaar verhogen. De verwachting is een stijging tussen de 10% en 15%. Dat heeft ondermeer te maken met de zware regen- en hagelbuien van juni dit jaar en een aantal grote branden. De verwachting is dat door de klimaatverandering de schades door noodweer de komende jaren zal toenemen en daardoor ook de premies van schadeverzekeringen.

Beperk de schade
Heb je tijdens een zware regenbui de ramen open laten staan? Of lekt je dak door slecht onderhoud? Dan kan een verzekeraar besluiten de schade niet te vergoeden. Je moet er namelijk alles aan hebben gedaan om schade te voorkomen. Denk ook aan de zonneschermen bij windwaarschuwingen en de stoepborden of andere losse items voor de winkel.

Horizontale waterschade
Water dat binnenstroomt door de voordeur of sneeuw dat smelt en door kieren langs het dak naar binnen stroomt, noemen verzekeraars horizontale waterschade. Standaard is dat een uitsluiting op je schadeverzekering. Bij onze klanten letten wij er goed op dat die schade wel gedekt is. Lopen jouw schadeverzekeringen ergens anders en twijfel je of dat bij jou ook gedekt is? Bel je tussenpersoon of vraag ons dat voor je uit te zoeken.

Stormschade
Raast er een storm over? Dan kunnen er dakpannen wegwaaien of kan een omvallende boom jouw pand beschadigen. Daar ben je voor verzekerd op je opstalverzekering maar dan moet de storm minimaal windkracht 7 hebben. Let op! Voor stormschade geldt een ander eigen risico dan voor andere schades. Dit eigen risico verschilt per verzekeraar, maar kan oplopen tot 500 euro.

Hagelschade
De afgelopen jaren hebben we in ons kikkerlandje een aantal keer te maken gehad met enorme hagelbuien. De hagelstenen waren groot genoeg om ernstige schade toe te brengen aan daken, auto’s en kassen. De hagelschade van dit jaar zal gevolgen hebben voor de premie van autoverzekeringen en andere schadeverzekeringen, want meer schade betekent meer claims om te vergoeden.