Veilig omgaan met kerstversiering

Om ons heen zien we de kerstdecoratie weer opduiken in de straten, de etalages en de winkels. Maar opgepast, deze gezelligheid brengt ook consequenties met zich mee.

Impregneren
Gebruik je kerstdecoratie in de winkel? Dan moet dat geïmpregneerd zijn met een brandvertragende vloeistof. Dit geldt voor zowel de kunststofboom als de natuurlijke boom en voor alle andere kerstversieringen. Dit impregneren is niet vrijblijvend maar wettelijk verplicht. Bij een kunststofboom is dat al vaak vanuit de fabriek gedaan, maar het moet wel op de doos vermeldt staan. Je mag er niet zomaar vanuit gaan. De brandweer controleert hierop, maar je moet er ook rekening mee houden voor de verzekering. Stel dat er brand uitbreekt en de decoratie is niet geïmpregneerd, dan kun je de nodige problemen verwachten met de verzekeraar. Verzekeraars kunnen er zelfs voor kiezen de schade deels of niet te vergoeden!

Kortsluiting
Met de kerstversiering komen ook de verlengsnoeren en stekkerdozen weer tevoorschijn. Handig maar wees daar voorzichtig mee, want meer dan de helft van de binnenbranden starten door een elektrisch defect. Enkele tips die de veiligheid vergroten:

  • Gebruik kant-en-klare verlengsnoeren en ga niet zelf een verlengsnoer fabriceren.
  • Kies een verlengsnoer met voldoende dikte. Dunne snoeren raken snel oververhit.
  • Koppel verlengsnoeren niet door en gebruik een stekkerdoos niet om meer stekkerdozen door te koppelen.
  • Rol kabelhaspels altijd af.

Tot slot wensen de medewerkers van VSP Risk je hele gezellige feestdagen en een veilig en succesvol 2017!